Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΠΟΨΗ ΠΕΡΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Αρχίζω με την παραδοχή πως το συγκεκριμένο υπουργείο δεν είχε λόγο να υφίσταται με τη σημερινή του μορφή. Προσθέτω πως η κατάργησή του ήταν και αντικείμενο συζήτησης και στη Νέα Δημοκρατία.
Διερωτώμαι όμως γιατί ένα υπουργείο που θα μπορούσε να αποτελεί τον πυρήνα ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα σε τούτη την ιστορική γη, υποβαθμίστηκε συστηματικά και έφτασε να γίνεται αφορμή για συζητήσεις κυρίως μεταξύ γραφικών ακροδεξιών και γιαλαντζί προοδευτικών.
Ανεξάρτητα από την ονομασία, ένα υπουργείο εδώ θα μπορούσε να στελεχωθεί με σοβαρούς ανθρώπους με σκοπό τη μελέτη και την έρευνα της βαλκανικής πραγματικότητας σε γεωπολιτικό ( εξαιρετικά ρευστή πραγματικότητα) επίπεδο, δίνοντας αναπτυξιακές διεξόδους σε πεδία όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η απασχόληση, ο πολιτισμός. ...

Ακόμη και στην τόσο μα τόσο παραμελημένη υπόθεση των μειονοτήτων θα μπορούσε να χαράσσεται διαφορετική πολιτική. Το υπουργείο θα έδινε τη δυνατότητα σε συμπατριώτες μας που πραγματικά έχουν υποφέρει από την τουρκική προπαγάνδα στις ευαίσθητες περιοχές της Θράκης να αισθάνονται πως υπάρχει ένας φορέας που τους παρέχει προστασία και δεν είναι πολίτες Γ΄ κατηγορίας.
Αυτά δυστυχώς είναι ψιλά γράμματα για τις ηγεσίες μας διαχρονικά. Για μένα αποτελεί μειοδοσία έναντι της Μακεδονίας που δεν ανήκει ως επιλογή μόνο στο Πασόκ, αλλά είναι σταθερή πολιτική επιλογή ενός υδροκέφαλου κράτου

PISTOLERO
ΠΗΓΗ : RESPENTZA

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

4ος ΑΓΩΝΑΣ ΨΥΧΗΣ , ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ - ΝΙΚΗΤΗ



31/10/2009 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο 4ος ΑΓΩΝΑΣ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗ ΝΙΚΗΤΗ, ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΠΛΟΥΣ 5χιλ. ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ 70 ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ. ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ε.Ε.Ν.Ν. Ο "ΣΙΘΩΝ" & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΠΑΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ...




ΕΞΑΛΛΟΙ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ.


Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να καταργήσει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. «Η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης συνιστά κατάργηση του εθνικού ρόλου που επιτελούσε μέχρι σήμερα στην πονεμένη γη της Μακεδονίας και της Θράκης», δήλωσε ο απερχόμενος ΥΜΑΘ Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός, είχε αναλάβει ο ίδιος και τα καθήκοντα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης το 1985.
Επισήμανε ότι «η επιλογή του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαγράψει τον όρο "Μακεδονία" από το Υπουργικό του Συμβούλιο εντείνει τους προβληματισμούς για τις προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ένα μείζον εθνικό θέμα» και παρατήρησε: «Δυστυχώς, δεν υπάρχει συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Παραδίδω λοιπόν, το υπουργείο, και την κατάργησή του, στην κρίση της Ιστορίας και των πολιτών». Την αντίθεση του εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος είπε ότι το ΥΜΑΘ έπρεπε να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια και αναρωτήθηκε: «Ποιο είναι άραγε το επόμενο βήμα;». Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και πρώην ΥΜΑΘ, Στέλιος Παπαθεμελής, τόνισε πως μαζί με το υπουργείο Αιγαίου εξυπηρετούσαν διαχρονικές εθνικές ανάγκες και η κατάργησή τους δεν αποτελεί πράξη σοφίας. Καθυστερημένη πλην επιβεβλημένη εκσυγχρονιστική κίνηση για την υπέρβαση των αγκυλώσεων του παρελθόντος χαρακτηρίζει την κατάργηση του ΥΜΑΘ η Πολιτική Κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων.




Oρκίζεται στις 11.00 η νέα κυβέρνηση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγχωνεύσεις υπουργείων, μικρότερο και ευέλικτο σχήμα, έναν Αντιπρόεδρο -το Θεόδωρο Πάγκαλο- με συντονιστικό ρόλο, κορυφαία στελέχη με προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία αλλά και 26 νέα πρόσωπα, καθώς και έντονο "άρωμα γυναίκας" είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη νέα Κυβέρνηση Παπανδρέου, που ανακοινώθηκε νωρίς το βράδυ της Τρίτης. Το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει 14 υπουργεία, πέντε γυναίκες υπουργούς και άλλες τέσσερις υφυπουργούς, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι από τις συγχωνεύσεις δημιουργήθηκαν νέα υπουργεία με αυξημένες αρμοδιότητες, ενώ άλλα καταργήθηκαν ή μετονομάστηκαν. Ο Πρωθυπουργός διατηρεί το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών.

Αναλυτικά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:



Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, με αρμοδιότητα συντονισμού των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων ΚΥΣΕΑ και Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής: Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός με έδρα τη Μακεδονία: Θεοδώρα Τζάκρη.

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Παπανδρέου
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας
Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Υπουργός: Λούκα Κατσέλη
Υφυπουργός: Σταύρος Αρναουτάκης
Υφυπουργός με έδρα τη Μακεδονία: Μάρκος Μπόλαρης
(Συγχωνεύονται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής)

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υφυπουργός: Νίκος Σηφουνάκης.
(Συγχωνεύονται τα Δημόσια Έργα και οι Μεταφορές)

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κατερίνα Μπατζελή
Υφυπουργός: Μιχάλης Καρχιμάκης

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Απόστολος Κατσιφάρας

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας
(Σε αυτό μεταφέρονται από το Υπουργείο Εσωτερικών η ΓΓ Δημόσιας Τάξης και η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, και από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, η ΓΓ Λιμένος και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα)

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Aγγελική Γκερέκου
(Συγχωνεύονται σε αυτό τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού)

Yπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ: Χάρης Παμπούκης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κι εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου: Γιώργος Πεταλωτής.

Ο Πρωθυπουργός θα προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον Φίλιππο Πετσάλνικο και για Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ τον Χρήστο Παπουτσή.
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα οριστούν οι: Χρήστος Παπουτσής και Πέτρος Ευθυμίου.
Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Σωτήρης Λύτρας.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΑΣΙΝΙΣΕ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ...





Μετά από πολλά πολλά χρόνια είδαμε τη Χαλκιδική Πράσινη. 2 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα μας εκπροσωπήσουν και ένας της Ν.Δ.
Δριβελέγκας, Λαφαζάνης και Βαγιωνάς αντίστοιχα. Ας ελπίσουμε όλοι ότι θα ξημερώσει μια καλή μέρα και για τον τόπο μας. Οι βουλευτές μας έχουν δουλειά και θα πρέπει να δείξουν δυναμικό παρόν στη βουλή για τα συμφέροντα της Χαλκιδικής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ: 98,86%

ΠΑΣΟΚ: 43,94%
Ν.Δ.: 33,49%
ΚΚΕ: 7,53%
ΛΑΟΣ: 5,62%
ΣΥΡΙΖΑ: 4,59
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 2,52%

Ας δούμε και τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και ας ελπίσουμε στην πραγματοποίηση τους.

Τι αλλάζει στους φόρους με τη νέα κυβέρνηση

Tο πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής από το οικονομικό επιτελείο του ΠAΣOK, περιλαμβάνει τα εξής:

1. Aυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα, οι οποίες υπολογίζεται να είναι περίπου 2%. Aυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό θα λάβουν και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

2. Eκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στις φτωχές οικογένειες. Tο ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.300 ευρώ.

3. Mέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

4. Πάγωμα των τιμολογίων των ΔEKO για ένα χρόνο.

5. Eνίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του AEΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό και επιτάχυνση του EΣΠA.

6. Eπαναδιαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων ένταξης στον Tειρεσία.

7. Aύξηση των κατ’ αποκοπήν συντελεστών επιστροφής ΦΠA στους αγρότες από 7% σε 11%.

8. Σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να φτάσει το 70% του μισθού. Για τους νέους ανέργους προβλέπεται επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους από το κράτος για 4 χρόνια.

9. Φορο-ελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με την καθιέρωση ενιαίας, προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης κλίμακας.

Oι αγρότες θα εξακολουθούν να φορολογούνται όπως και σήμερα και οι τόκοι θα φορολογούνται όπως και σήμερα. Για τη φορολογική κλίμακα τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί στην Iπποκράτους προβλέπουν την επαναφορά του χαμηλού συντελεστή 15%, για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος που θα διαμορφωθεί μετά το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Eίναι πιθανό να προστεθεί και άλλος συντελεστής στο δεύτερο κλιμάκιο, μεταξύ 30.000 ευρώ και 75.000 ευρώ, που φορολογείται σήμερα κατά 35%.

O υψηλός συντελεστής που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, θα παραμείνει στο 40%.

Tο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση του ΠAΣOK στη νέα Bουλή προς ψήφιση είναι για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και την αναδιανομή των φορολογικών βαρών. Tο νομοσχέδιο εκτός από τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό, τη χορήγηση του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, τις φοροελαφρύνσεις στα νοικοκυριά θα περιλαμβάνει:

Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων.

Kατάργηση του ETAK και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αναμόρφωση του αφορολογήτου ορίου.

Kατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών και ρυθμίσεων.

Eπαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλό αφορολόγητο όριο.

Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των κερδών που παραμένουν στην επιχείρηση ώστε να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας.


5/10/2009
Πηγή: Ημερησία