Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΝΕΣΥΡΕ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ …ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΑΧΤΑ!
To θέμα που δέσποζε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής την Τρίτη 27 Οκτωβρίου ήταν η συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για την ανόρυξη 100 περίπου ερευνητικών γεωτρήσεων σε νέα κοιτάσματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, οι εμπλεκόμενοι στην ΜΠΕ Δήμοι στέλνουν τις γνωμοδοτήσεις τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτεί τελικά. Από τους τρείς Δήμους, ο Δήμος Παναγίας γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά, ο Δήμος Αρναίας γνωμοδότησε θετικά με αποχή της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, ο δε Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου δεν γνωμοδότησε καθόλου. Ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου κ. Βλαχόπουλος, αν και είχε λάβει από τις 17 Σεπτεμβρίου το έγγραφο με το οποίο ζητούνταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της ΜΠΕ, για δικούς του λόγους το απέκρυψε από τους πάντες και δεν συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έτσι θα εμφανιζόταν ότι γνωμοδοτεί θετικά.
Παρόντες στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν ο Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παναγίας, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι των άλλων δυο Δήμων. Παρά την αρχική άρνηση της Αστυνομίας να αφήσει πολίτες να μπουν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, τελικά η αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου γέμισε ασφυκτικά από κατοίκους όλων των ηλικιών, από τη Μ. Παναγία και άλλα χωριά της περιοχής.
Στην εισήγησή του Αντινομάρχης κ. Τζηρίτης είπε: «Σύμφωνα με την παρ.1.β του άρθρου 3 του Ν.3220/2004 (σημ.: την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ), η εταιρεία έχει το δικαίωμα να διενεργεί χωρίς άδεια γεωτεχνικές και μεταλλευτικές έρευνες, εντός των ορίων των της μεταλλευτικής της ιδιοκτησίας… Εισηγούμαι να μην συζητηθεί η ΜΠΕ, λόγω αναρμοδιότητας του Νομαρχιακού Συμβουλίου».
Τα τελευταία λόγια του κ. Τζηρίτη σκεπάστηκαν από τις φωνές αποδοκιμασίας και αγανάκτησης των συγκεντρωμένων κατοίκων. Ο Νομάρχης κ. Ζωγράφος πήρε το λόγο για να υπενθυμίσει (!) στο πλήθος ότι: «Εγώ από το 2004 που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το Ν.3220/2004, σας το έλεγα ότι έπρεπε να αλλάξουμε το Νόμο. Και σήμερα σας λέω ότι ακολουθείτε λάθος δρόμο. Αντί να φωνάζετε, αλλάξτε το Νόμο»!
Η μεσοβέζικη πρόταση του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Λαφαζάνη να ακουστούν οι απόψεις του Δημάρχου Παναγίας και των κατοίκων πριν το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφασίσει …να μην αποφασίσει, δεν εισακούστηκε. Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία η οποία επισφράγισε την αναρμοδιότητα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για το παρόν και το μέλλον της Χαλκιδικής!
Από εκείνο το σημείο και μετά τίποτα δεν ήταν δυνατόν να καθησυχάσει τους συγκεντρωμένους πολίτες οι οποίοι απαιτούσαν από τους αιρετούς τους εκπροσώπους να πράξουν αυτό για το οποίο εξελέγησαν: να εκφράσουν προς τη Διοίκηση τη θέληση της τοπικής κοινωνίας! Η τοπική κοινωνία έχει αποφασίσει να μην δεχτεί μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή και την θέλησή της αυτή την έχει γνωστοποιήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους σε όλα τα αρμόδια όργανα.
Στην εύλογη ερώτηση γιατί τέθηκε η ΜΠΕ σε συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αφού στην πραγματικότητα η εταιρεία δεν χρειάζεται καμία άδεια, η απάντηση ήταν η εξής: Όταν τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία, οπλισμένη με το Ν. 3220/2004, ξεκίνησε να κάνει γεωτεχνικές γεωτρήσεις στην περιοχή των Σκουριών, ξεσηκώθηκε η τοπική κοινωνία της Μ. Παναγίας και τις σταμάτησε. Ομάδα νέων της Παναγίας κατασκήνωσε επί δύο περίπου μήνες πάνω στο βουνό και κατασκευάστηκε φυλάκιο των κατοίκων με σκοπό την περιφρούρηση του χώρου και την αποτροπή παρόμοιων ενεργειών της εταιρείας στο μέλλον. Αυτή τη φορά η εταιρεία θέλησε να κάνει τα πράγματα διαφορετικά και υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αν και δεν ήταν υποχρεωμένη, ώστε να έχει τη θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Δηλαδή η εταιρεία, η οποία γνωρίζει ότι δεν έχει την κοινωνική συναίνεση στους σχεδιασμούς της, ήθελε μια θετική γνωμοδότηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να μπορεί να την επιδεικνύει ως «κοινωνική συναίνεση»!
Η ιστορία δείχνει ότι την είχε σίγουρη αυτή τη θετική γνωμοδότηση. Ποτέ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής, με καμία σύνθεσή του, δεν έχει απορρίψει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εκάστοτε εκμεταλλεύτριας εταιρείας των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Ο σημερινός Νομάρχης, επί σειράν ετών δικηγόρος των κατοίκων της Ολυμπιάδας και της Στρατονίκης που σέρνονταν στα ποινικά δικαστήρια λόγω της αντίστασής τους στις μεταλλευτικές δραστηριότητες, μεταλλάχθηκε από την επομένη της χρίσης του ως υποψήφιου Νομάρχη σε μεγάλο υπέρμαχο των μεταλλείων στη Β. Χαλκιδική. Η στήριξη του «Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είναι ίσως και το μοναδικό θέμα στο οποίο συμφωνεί απολύτως με τον προηγούμενο Νομάρχη και σημερινό επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Ν.Σ. και βουλευτή, Αργύρη Λαφαζάνη.
Και ενώ όλα προοιώνιζαν μια θετική γνωμοδότηση, η μαζική και δυναμική παρουσία των κατοίκων της περιοχής υποχρέωσε τους συνήθεις υπερασπιστές της εταιρείας σε άτακτη υποχώρηση. Έτσι το Νομαρχιακό Συμβούλιο κρύφτηκε πίσω από την «αναρμοδιότητα» και ένιψε τας χείρας του σαν τον Πόντιο Πιλάτο από το αίμα της Β. Χαλκιδικής. Όμως και ο Νομάρχης και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου είναι διαπρεπείς νομικοί. Αφού το γνώριζαν ότι είναι «αναρμόδιοι», γιατί ενέγραψαν το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη;
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν τόλμησε πάρει μια θέση ευθύνης για το μέλλον της Β. Χαλκιδικής και να βγάλει μια αρνητική γνωμοδότηση. Δεν τόλμησε καν να συζητήσει το θέμα για να τελειώνει μιαν ώρα αρχύτερα και να φύγουν από την αίθουσα οι ενοχλητικοί και απαιτητικοί κάτοικοι. Μια αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μπορεί να απορρίπτονταν τελικά από το Υπουργείο λόγω «αναρμοδιότητας», όμως θα είχε μεγάλη πολιτική σημασία.
Το βράδυ στα κανάλια της Χαλκιδικής, ο Νομάρχης είχε επανέλθει στις γνωστές του θέσεις και δήλωνε ότι «η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι η μόνη οδός για την ανάπτυξη της Β. Χαλκιδικής και την καταπολέμηση της ενδημικής στην περιοχή ανεργίας». Περιφρονεί έτσι τους Δήμους Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου, οι οποίοι στα Γενικά Πολεοδομικά τους Σχέδια ψήφισαν ομόφωνα τον αποκλεισμό ή τον δραστικό περιορισμό της μεταλλευτικής δραστηριότητας, επιλέγοντας να αναδείξουν άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου τους. Τα συναρμόδια Υπουργεία της απελθούσας Κυβέρνησης ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς των Δημοτικών Αρχών και επέβαλαν την πλήρη προσαρμογή των ΓΠΣ στα Επενδυτικά Προγράμματα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
Το «Παρατηρητήριο» επισημαίνει εδώ και χρόνια ότι όλο το θεσμικό πλαίσιο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να επιβάλει την απόλυτη κυριαρχία της μεταλλευτικής-βιομηχανικής δραστηριότητας και να αφαιρείται από τους πολίτες η δυνατότητα να την αρνηθούν. Με τις πρόσφατες εξελίξεις, αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό από όλους. Το βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει γιατί οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα δεχτούν να αποφασίζουν άλλοι για τη μοίρα τους.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου